KARNEF

Udruženje za kardionefrologiju Srbije
KARNEF

Zvanično obaveštenje o dodeli godišnjih nagrada za najbolju publikaciju u oblasti Kardionefrologije za 2018. godinu

Poštovane koleginice i kolege,

nagrađene publikacije u oblasti kardionefrologije u 2018. godini po javnom pozivu Udruženja za kardionefrologiju Srbije su:

Prva nagrada

Katarina Tomovic, Jelena Lazarevic, Gordana Kocic, Marina Deljanin-Ilic, Marko Anderluh, Andrija Smelcerovic. Mechanisms and pathways of anti-inflammatory activity of DPP-4 inhibitors in cardiovascular and renal protection. Medicinal Research Reviews 2018, doi: 10.1002/med.21513 (IF 8,290)

Druga nagrada

Sebastjan Bevc, Nina Hojs, Maša Knehtl, Robert Ekart, Radovan Hojs. Cystatin C as a predictor of mortality in elderly patients with chronic kidney disease. Aging Male 2018, doi: 10.1080/13685538.2018.1479386 (IF 2,500)

Treća nagrada

Marijan Bosevski, Gorjan Krstevski, Atanas Gjorgievski, Irena Mitevska, Elizabeta Srbinovska Kostovska. Predictors for prognosis in patients with nonfatal pulmonary embolism: a registry-based cohort study. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis 2018, doi: 10.1177/1076029618786577 (IF 1,852)

Nagrade će biti dodeljene 17. maja 2019. godine na ceremoniji svečanog otvaranja Četvrtog međunarodnog kongresa kardionefrologije i hipertenzije.

 

 

 

Predsednik Udruženja za kardionefrologiju Srbije,

 

Prof. dr Sonja Radenković

Poziv za dodelu nagrada

 

Poštovane koleginice i kolege,

pozivam Vas da konkurišete za nagrade za najbolje publikacije u 2018. godini u oblasti kardionefrologije.   

Neophodno je da bar jedan od koautora publikacije koja se nominuje za nagradu bude član Udruženja za kardionefrologiju Srbije.

Molim Vas da predložene radove pošaljete do 20.1.2019. godine na e-mail adresu:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Nagrade će biti dodeljene na Četvrtom međunarodnom kongresu kardionefrologije i hipertenzije - Karnef 2019.

 

Predsednik Udruženja za kardionefrologiju Srbije

 

Prof. dr Sonja Radenković

Četvrti Međunarodni Kongres Kardionefrologije i Hipertenzije

Datum održavanja: 17-19. maj 2019. godine

Mesto održavanja: Niš

Raduje me da mogu da Vas pozovem na deveti sastanak Udruženja za kardionefrologiju Srbije i Četvrti međunarodni kongres kardionefrologije i hipertenzije ,,KARNEF 2019“. 

,,KARNEF“ je već tradicionalni skup kardiologa i nefrologa, na kome učestvuju i lekari drugih specijalnosti: fiziolozi, patofiziolozi, klinički biohemičari, farmakolozi, endokrinolozi, pulmolozi, anesteziolozi, kardiovaskularni hirurzi. Od nesumljivog značaja je i učešće farmaceuta, hemičara i biologa. 

Mutidisciplinarni pristup kod pacijenata sa udruženim bolestima srca i bubrega je od neprocenjivog značaja u ranom otkrivanju, dijagnostici, prevenciji i lečenju, obzirom na složene etiopatogenetske mehanizme nastanka i razvoja ovih bolesti. Po prvi put na Kongresu ce biti reči i o kardio-pulmonalno-renalnim oštećenjima, kao i odnosa izmedju gastrointestinalnog trakta i kardiorenalnih bolesti, čemu se do sada nije poklanjala posebna pažnja. Posebna tematsku celinu sastanka čine eksperimentalna kardionefrologija i fizička hemija u kardionefrologiji koje kao bazične oblasti u mogome doprinose razumevanju kompleksnih etiopatogenetskih mehanizama i interakcija sistema srce-bubreg. Nezaobilazna tema sastanka je arterijske hipertenzije i njena uloga u nastanku i progresiji kardiorenalnih oštećenja, sa isticanjem novih terapijskih mogućnosti. Kao i prethodnih godina, na sastanku će biti, pored domaćih, i veliki broj stranih predavača, što svakako govori o značaju i kvalitetu skupa. Ovo je deveta škola kardionefrologije, jedinstvena, ne samo na prostorima naše zemlje, već i u regionu i u jugo-istočnoj Evropi. Rad skupa će se odvijati kroz plenarna predavanja, tematske sesije, radionice, i direktne susrete učesnika sa ekspertima iz pojedinih oblasti. Uloga Udruženja za kardionefrologiju Srbije u organizaciji ovih skupova i u kontinuiranom radu na problemima otkrivanja uzroka i adekvatnog tretmana bolesnika sa udruženim bolestima srca i bubrega prepoznata je i od strane velikim svetskih asocijacija. Od marta meseca 2016. godine naša organizacija je pridruženi član Svetskog udruženja nefrologa.

Pozivam Vas da nam se pridružite i uzmete aktivno učešće u radu skupa, i tako doprinesete daljem razvoju kardionefrologije u Srbiji.

Do skorog viđenja u Nišu, srdačan pozdrav,

Predsednik Udruženja za kardionefrologiju Srbije

Prof. dr Sonja Radenković

 

Prijava radova i slanje sažetaka 2019

Tematske oblasti kongresa i sobodnih saopštenja:

 

1.      Sadašnjost i budućnost kardionefrologije kod nas i u svetu

 

2.      Kardionefrologija u svakodnevnoj kliničkoj praksi (uključeni prikazi slučajeva)

 

3.      Novine u dijagnostici i lečenju udruženih bolesti srca i bubrega

 

4.      Srce, bubreg i dijaliza

 

5.      Kardiovaskularne komplikacije kod bolesnika sa transplantiranim bubregom

 

6.      Dijabetes, gojaznost i kardiorenalna oštećenja

 

7.      Kardio-pulmonalno-renalna interakcija

 

8.      Poremećaji balansa vode i elektrolita u bolestima srca i bubrega

 

9.      Uloge hipertenzije u nastanku i progresiji kardiorenalnih oštećenja

 

10.  Medicinska hemija - novi potencijalni agensi u tretmanu udruženih bolesti srca i bubrega

 

11.  Eksperimentalna kardionefrologija

 

 

 

Organizatori:

 

Udruženje za kardionefrologiju Srbije

Pokrovitelji:

 

Internacionalno udruženje nefrologa (ICN)

Evropsko udruženje za kardionefrologiju (ECNA)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehološkog razvoja Republike Srbije

 

 

Web sajt Udruženja za kardionefrologiju:

http://www.karnef.org

 

E-mail adresa Kongresa:

kardionefrologija@gmail.com

 

E-mail adresa organizatora Kongresa:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Detaljne informacije o Kongresu, uslovima učešća na skupu i uputstva za pisanje sažetaka nalaze se na zvaničnom sajtu Udruženja za kardionefrologiju.

 

Sažetke slati isključivo elektronskim putem na abstract@karnef.org.

Vi ste ovde: Home Naslovna Strana 2019